poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sernik z karmelem i orzeszkami ziemnymi bez pieczenia

Sernik z karmelem i orzeszkami ziemnymi jest propozycją dla łasuchów lubiących naprawdę słodkie słodkości, wprawdzie słone orzeszki trochę przełamują smak, ale i tak jest on mocno słodziutki :-) Jest przy nim sporo pracy, jednak smak wszystko rekompensuje a brak pieczenia również jest sporym plusem.


Czas: ok 2h
Ilość porcji: 8 sporych kawałków lub więcej w zależności od ich wielkości

Składniki:
  • 250g masła
  • 370g herbatników kakaowych
  • gotowy karmel w puszce (masa krówkowa lub toffi)
  • 80g orzeszków ziemnych solonych
  • 400g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 100g tabliczka białej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 100g czekolady mlacznej

Spód

1. Za pomocą wałka rozdrabniam herbatniki w woreczku
2. Masło rozpuszczam i wlewam do herbatników, mieszam i wylepiam dokładnie dno i boki tortownicy
(śr. 22cm).
3. Wstawiam do lodówki na pół godziny

 Spód z karmelem

4. Karmel mieszam z orzeszkami i wylewam na spód herbatnikowy
5. Wstawiam do lodówki na pół godziny


Masa serowa

6. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę.
7. W misce miksuję serki (nie z lodówki powinny mieć temp. pokojową), śmietankę, cukier puder i białą czekoladę.
8. Żelatynę mieszam z zimną wodą i podgrzewam do rozpuszczenia, studzę i wlewam do masy serowej. Miksuję



 9. Masę wylewam na karmel.
10. Odstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

11. Rozpuszczam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i wylewam na wierzch, dekoruję wedle uznania.


  Smacznego :-)


2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie po rozkrojeniu. Muszę koniecznie spróbować, bo intryguje mnie połączenie smaków. Wielkie dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam podobny przepis:spód robię ze zwykłych herbatników później dodaje na oko kakao,ale mam problem z masą krówkową po rozkrojeniu ciasta ta masa jest rozrzedzona(wycieka)zastanawiam sie nad dodaniem żelatyny.Mimo tej masy ciasto jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń